Jiří Obršlík | | Muži | Dorost | Žáci | Minižáci

Matěj Klíma se chystá na semifinále

WEB ČSH...

11.04.2019, Redakce ČSH

Ještě v minulé sezoně nastupoval Matěj Klíma proti Dukle v dresu Zubří, nyní je po Vojtěchu Patzelovi jejím druhým nejlepším střelcem. Se spoluhráči nejprve ve čtvrtfinále CHANCE play off STRABAG Rail Extraligy vyřadili Sokol Nové Veselí 3:1 na zápasy, nyní se připravují na semifinálovou sérii proti Karviné. Klíma věří, že se Dukla přes obhájce titulu může dostat až do finále, přestože Karvinou v této sezoně nedokázala porazit ani v jednom ze vzájemných zápasů. „Série začíná za stavu 0:0 a stát se může cokoliv,“ říká. Důležité podle něj bude jít do semifinále s čistou hlavou.

 

Na úvod se ještě vraťme ke čtvrtfinálové sérii proti Novému Veselí. Co podle vás především rozhodlo o tom, že jste svého soupeře vyřadili?

Až na první zápas, který se nám příliš nevydařil, jsme se snažili bojovat o každý míč a táhnout za jeden provaz. Určitě pomohly výkony jednotlivců, ať už Vojty Patzela v poli, či Tomáše Petržaly v bráně, ale podle mě jsme byli o krok před Novým Veselím především jako tým. Na druhou stranu Nové Veselí předvádělo pěknou házenou i přes to, že nemá tak široký kádr. Sérii odehráli v podstatě v osmi či devíti lidech. Navíc šlo o první účast Nového Veselí v play off, zatímco na naší straně máme hráče, kteří mají s vyřazovacími boji větší zkušenosti. I to mohlo hrát v rozhodujících fázích zápasu určitou roli.

 

Jak jste se vy osobně ve čtvrtfinále cítil? Loni jste se Zubřím v této fázi vyřadili Frýdek-Místek. Dají se obě série nějak srovnat?

Příliš dobře jsem se necítil, protože jsem si dva dny před začátkem čtvrtfinálové série poranil kotník a musel jsem proto první dvě utkání vynechat. Každopádně jsem rád, že jsem se stihl dát dohromady a mohl klukům na hřišti pomoci. Loňské čtvrtfinále bylo úplně jiné, začínali jsme doma, kde jsme dvakrát zvítězili, což je velká výhoda, naopak letos jsme začínali venku a první utkání jsme prohráli, takže jsme byli pod určitým tlakem, ale naštěstí jsme to dokázali otočit a zvítězit 3:1 na zápasy.


Duklu teď čeká semifinále proti Karviné, s níž jste v této sezoně prohráli ve všech čtyřech utkáních. Co budete muset změnit, abyste tentokrát uspěli?

Osobně se na semifinále moc těším, protože máme Karviné co vracet, byť to bude nesmírně těžké. Karviná má výborně zvládnutou hru 7 na 6, což nám v mých očích dělá největší problém. Zde budeme muset něco změnit. Na úvod taktéž mají výhodu domácího prostředí, kde jsou ještě dvakrát silnější než venku. Myslím, že Karviná do téhle série vstupuje jako favorit, ale rozhodně jí nedáme nic zadarmo. Důležité bude jít do semifinále s čistou hlavou. Přestože jsme všechna vzájemná utkání v této sezoně prohráli, série začíná za stavu 0:0 a stát se může cokoliv.

 

Podzim se Dukle nepovedl, chvíli to dokonce vypadalo, že se do play-off ani nedostane. Nakonec je z toho semifinále, a tak by se leckomu mohlo by se zdát, že už máte splněno. Jak to vidíte vy?

Na začátku jsme se hledali, prohrávali jsme i utkání, která se snad ani prohrát nedala. Postupně jsme se však sehráli a důležitým impulzem byla dle mého názoru výhra v Plzni, po které jsme podávali lepší a stabilnější výkony. Splněno ještě rozhodně nemáme, nyní nás čeká série s Karvinou, ve které uděláme maximum pro to, abychom zvítězili. A i kdyby nám postup nakonec nevyšel, stále bude o co hrát.

 

Jaký celkový výsledek byste po letošním ročníku extraligy považoval za úspěch?

Na začátku sezóny jsem řekl, že chci medaili, a to stále platí. Ze semifinále už k ní není tak daleko, ale poslední krok bývá nejtěžší, proto teď musíme na hřišti nechat opravdu všechno.

 

Mezi posledním utkáním s Novým Veselím a otevíracím duelem semifinále v Karviné uplynou tři týdny. Najde se v tomto období čas kromě tréninku i na to dát odpočinout tělu a hlavě?

Po sérii s Novým Veselím jsme dostali dva dny volno, abychom si trošku odpočinuli, protože většina z nás měla nějaké šrámy. Tento týden téměř polovina týmu odjíždí na reprezentační sraz a pak už se budeme opět společně připravovat na semifinále. Osobně jsem se během těch dvou dní volna trošku nudil a těšil se zase na trénink. Momentálně je v týmu dobrá nálada a v takovém prostředí jsem rád.




Na rozdíl od čtvrtfinálové série, kterou Dukla jako hůře postavený tým začínala dvěma duely venku, se v semifinále střídá pořadatelství po jednom zápase. Bude to podle vás hrát nějakou roli?

Karviná hraje domácí zápasy o víkendu, my ve středu. V Karviné bude určitě plná hala a diváci poženou hráče dopředu. Doufám, že i v pracovní den si naši fanoušci udělají čas a přijdou nás podpořit, protože diváci v této sérii sehrají důležitou roli. Z jiného úhlu pohledu se mi však systém semifinále líbí více, než tomu bylo ve čtvrtfinále. Je v něm více času na regeneraci, takže všichni budou čerství a do každého zápasu se půjde na 120 %.

 

Už jste přemýšlel o tom, co budete dělat po sezoně a jaká bude vaše nejbližší házenkářská budoucnost?

Delší dobu už jsem nikde nebyl, a tak bych se chtěl po sezoně někam podívat. Co se týče mé budoucnosti, tak se určitě budu v půlce července hlásit na přípravě Dukly, ale tohle všechno je ještě daleko. Nyní se soustředím na nadcházející zápasy, protože hlavní část sezóny teprve začala.

 

 Autor Janis Aliapulios

 

Matěj Klíma (*1999)

– spojka HC Dukla Praha

– pochází z Ivančic, kde také začínal s házenou

– v dorosteneckých kategoriích působil v Zubří, odkud před sezonou 2018/2019 přišel do Dukly Praha

– Českou republiku reprezentuje v juniorské kategorii a od roku 2018 i mezi muži

– s juniory se stal vítězem Mistrovství Evropy skupiny

- v této sezoně má na kontě už 95 branek a patří tak mezi 20 nejlepších střelců extraligy. V kádru Dukly je počtem vstřelených gólů druhý po Vojtěchu Patzelovi



Nábor

Hledáme děvčata a chlapce

ročníky 2011 a mladší

Přijďte mezi nás!!!


Aktuální články

Vangl Cup – ŽELVA 2024 je minulostí

Mladší žákyně ...

Vangl Cup starších žákyní přinesl bronzovou radost domácích

Starší žákyně ...

Vangl Cup - ŽELVA 2024

Mladší žákyně ...