Jiří Obršlík | | Muži | Dorost | Žáci | Minižáci | Mini žáci 6+1

Rozhovor s Janem Zahradníčkem

Hráč Dessau-Rosslauer HV 06 (2.Bundesliga)...


Jan Zahradníček

Narozen: 28.06.1995
Post: pravé křídlo
Váha: 78 kg
Výška: 178 cm

2002-2013      HK Ivančice

2013-2017      Handball Club Zubří - video

2017-             Dessau-Rosslauer HV 06


 


Reprezentace ČR:


- juniorská


Sportovní úspěchy:

- 1x Mistr ČR mladší dorost HC Zubří 2010-2011

- 2x 3. místo starší dorost HC Zubří 2012-2013, 2013-2014

- 3. místo Extraliga HC Zubří 2016-2017


Statistiky sezóna 2016/2017:

- Extraliga + ČP - 149 branek 

- 2. nejlepší střelec HC Zubří

- v TOP 10 nejlepších střelců Extraligy


Periodika:

Valašský deník 1, 2, 3, 4

WEB ČSH

iDNES

 

Po čtyřletém působení v nejvyšší domácí soutěži (HC Zubří) se Honza dočkal prvního zahraničního angažmá a to v německém Dessau-Rosslauer HV 06 (2. Bundesliga). Známe se odmalička, a tak dobře vím, že bylo jeho snem zahrát si nejlepší házenkářskou soutěž na světě, kterou je bezpochyby německá Bundesliga, ke splnění jeho snu mu nechybí mnoho, a tak jsem ho trošku vyzpovídal.

 

 

Jak se ti líbí v novém působišti? Jak tě přijali spoluhráči? Máš nějaké zajímavé zážitky ze začátků?

V novém působišti – klub Dessau-Rosslauer HV 06/východní Německo/ se mně líbí moc. Je to celkem blízko od hranic, takže i domů se dá občas zajet/cca 500 km/. Spoluhráči super, Češi v týmu, prostě to nemá chybu. Co se týče zážitků, musím říci, že příprava zde předčila všechna má očekávání. Zejména přípravné zápasy s týmy 1. HBL pro mne byly jako ve snu. Když začnu zápasy s Fuchse Berlín, SC Magdeburg a góly proti nejlepším gólmanům světa jakými Sylvio Heinevetter a Yanick Green bezesporu jsou a na jednom hřišti s nejlepším střelcem bundesligy Robertem Weberem super. No a vrcholem bylo první kolo poháru, kde jsme hráli proti jednomu z nejlepších týmů světa THW Kiel – no a moje góly proti Landinovi - prostě bomba, splnění snu. V tomto případě nebyl výsledek důležitý…



Jak tě přivítali fanoušci, kolik jich chodí na utkání a jaká je v hale atmosféra?

Velice přátelsky. Samozřejmostí jsou tady tiskové konference, kde představují nové hráče, rozhovory pro fanoušky házené. Je zde krásná hala, kam chodí v průměru kolem 2000 diváků, takže atmosféra jak má být. Fandění nemá chybu, protože házená je tu opravdu velice populární.



Tvoje srovnání česká Extraliga vs. 2. německá Bundesliga, v čem vidíš hlavní rozdíly?

Bohužel ve všem. Česká extraliga má co dohánět. Házená je v Německu nejpopulárnějším sportem a od toho se vše odvíjí. Tréninky, rehabilitace, realizační tým, zajištění hráčů, finanční odměna, vybavení hráčů, prostě vše co hráč potřebuje pro svoji optimální výkonnost. Samozřejmě vše je o penězích, sponzorech, popularitě, zájmu sdělovacích prostředků a divácích. To u nás schází. Samozřejmostí jsou potom i nároky na výkony a výsledky týmu. Je to tvrdá řehole. Tréninky náročné dvakrát denně, součástí je i posilovna, ale také dlouhé cestování na zápasy, což představuje cca 500 km na každý zápas. Co se týče hry, musím uznat - nepředstavitelná rychlost, dynamika a síla – to je zásadní rozdíl. V současné době dávají na Nova sportu a Sportu 1, 2 spoustu zápasů z 1.HBL a ligy mistrů, takže i tady můžete vidět, jak je házená v Německu rychlá.



Jaké máte týmové ambice pro letošní ročník?

Jelikož náš tým hraje druhým rokem 2. HBL a minulý rok se umístil ve středu tabulky na 10. místě z 20 týmů a jsou zde mladí kluci, cílem bude boj o střed tabulky, nalákat výkony týmu diváky na naše zápasy a bavit je rychlou a dynamickou házenou. Každý posun do vyšších pater tabulky bude úspěch. Soutěž je velmi vyrovnaná a také zápasy často končí těsnými výsledky. Nyní jsme po 7 odehraných kolech na 10. místě, takže super. Vždyť z 1. HBL sestoupily 3 týmy a minulý zápas jsme uhráli překvapivou remízu právě s loňským účastníkem 1. HBL – HBW Balingen-Weilstetten, takže super.



Tvoje ambice?

Samozřejmě 1. bundesliga - nejlepší liga světa!! Takže makat v současném týmu, odvádět co nejlepší výkony, abych byl schopen se prosadit do některého týmu 1.HBL. No a s tím souvisí i samozřejmě reprezentace, do které to bude určitě z bundesligy blíže, protože úroveň je někde jinde. No a působí zde v 2.HBL v týmu TV Emsdetten i současný reprezentační kouč ČR Daniel Kubeš, který nás bude určitě sledovat, protože zde, jak jsem již řekl, se mnou hrají členové kádru reprezentace Libor Hanisch a Marek Vančo.


Je tam více hráčů z ČR, pomáháte si navzájem?

Máš pravdu. Je zde v našem týmu kromě mne ještě Libor Hanisch/dříve Karviná/ a Kuba Strýc/dříve Plzeň, potom Wiedersheim/, kteří přestoupili také v letošním roce a z dřívějška již zkušení Marek Vančo, Tomáš Pavlíček a Radek Sliwka. Musím říct, že jejich pomoc byla a je k nezaplacení. Oni vládnou jazykem jako rodilí Němci, což mně ještě schází, takže když začnu pomocí při výběru bytu, komunikací s úřady a vyřízení všech náležitostí a formalit k pobytu, bych si bez jejich pomoci nemohl představit. Zkrátka kámoši jak se patří. No a na tréninku je jejich překladatelská pomoc také k nezaplacení. Snažím se zdokonalovat v jazyce, ale největší pokrok čekám od jazykového kurzu od října, cca 1 rok.



Co v šatně před utkáním? Je živo? Sranda? Nebo si každý hledí svého výkonu?

Tak samozřejmě před každým zápasem se všichni soustředí na svůj výkon, aby co nejlépe pomohli týmu k vítězství. Nesmíme mít před zápasem ani telefony, abychom se mohli 100% koncentrovat, vždycky si pouštíme motivační písničky na rádiu ať nás to co nejvíce nabudí na zápas. Jinak každý chce dát do toho maximum a sranda bývá až určitě po zápase. Ať už se vydaří nebo nevydaří, vždycky se snažíme hodit to za hlavu a soustředit se na další utkání. Před každým zápasem ať už venku nebo doma máme společnou kávu se zákuskem a prodiskutujeme, na co si máme dávat pozor v obraně a jak máme hrát v útoku. Poté už všichni odejdou do šatny s jasným cílem, vyhrát. Po vítězném zápase trávíme na palubovce čas s fanoušky, vyvolávají se hesla, zpívá se a oslavuje se. V kabině následuje vítězné foto, vítězný pokřik, prostě parádní atmosféra.



Nechybí ti rodina a česká kuchyně?

Tak samozřejmě maminčina kuchyně prostě schází moc, nicméně už v Zubří jsem si sám připravoval jídlo komplet, takže nějaký trénink alias Polreich už mám za sebou, takže vařím, peču, smažím… jedna báseň…. Strava a výživa je 80% úspěchu, jak říká taťka, tak se snažím poctivě konzumovat vše potřebné, abych měl kondici a byl připravený na náročnou sezónu.


Chtěl by si něco vzkázat mladým hráčům do Ivančic?

Samozřejmě!! Všechny kluky moc zdravím, přeji jim hodně sportovních úspěchů a doufám, že pro ně budu důležitým motivačním faktorem a důkazem, že můžou dokázat vše, pokud na sobě budou makat a nezaleknou se tvrdé práce a náročných tréninků, které v házené jsou. No a budou mít štěstí na obětavého a dobrého trenéra mládeže, kterých je málo a pro rozvoj házené jsou nenahraditelní. V Ivančicích je práce s mládeží na výborné úrovni, takže mají kluci velké štěstí a nic jim nebrání v rozvoji. Tímto bych chtěl poděkovat všem trenérům, kteří se na mém růstu od dětství podíleli, protože bez nich bych nikdy nedokázal plnit své cíle. Zejména Drahoši Kremláčkovi, který na mne trenérsky působil nejdelší dobu v Ivančicích a až s odstupem času musím ocenit jeho obětavost a zapálení pro házenou, která u něho v srdíčku vždy byla a je. Díky Kemo!!!!


Před deseti lety, hráč číslo 9...


Honzo díky za tvé odpovědi a jménem klubu ti přejeme hodně „nejen“ sportovních úspěchů v tvém životě!!!



Nábor

Hledáme děvčata a chlapce

ročníky 2011 a mladší

Přijďte mezi nás!!!


Aktuální články

Vangl Cup – ŽELVA 2024 je minulostí

Mladší žákyně ...

Vangl Cup starších žákyní přinesl bronzovou radost domácích

Starší žákyně ...

Vangl Cup - ŽELVA 2024

Mladší žákyně ...