Jiří Obršlík | | Muži | Dorost | Žáci | Minižáci | Mini žáci 6+1

Juniorskými mistry Evropy se stali Španělé

Bez jediné prohry...

Bez jediné prohry prošel skončeným šampionátem házenkářů do 20 let v Dánsku jediný tým - Španělsko. Ve finále zdolali Španělé v prodloužení Němce, kteří obměnili tým a zaznamenali výrazný posun kupředu v porovnání s předchozími turnaji. Jak turnaj viděl kouč české juniorky Michal Tonar?

Evropské zlato mezi juniorskými házenkáři získali v dánském Koldingu Španělé, kteří do finále proti Německu došli bez prohry a do té doby jediný remízový výsledek zaznamenali ve skupině proti Islandu. Finálové utkání nabídlo drama, které dospělo až do prodloužení, ve kterém si Němci nechali soupeře odskočit a výsledkem byl triumf Španělska v poměru 30:29 (12:9, 25:25). Němci však mohou brát stříbro jako velký úspěch, jednak se jim podařilo výrazně obměnit kádr a jednak na loňském světovém šampionátu hráčů do 19 let obsadili až 17. místo. Nejlepším střelcem finále byl na levé spojce řádící Dani Dušenbajev, další z potomků legendární střední spojky a aktuálního kouče vítězů Ligy mistrů (Tauron Kielce, POL), Talanta Dušenbajeva. Dani Dušenbajev byl zvolen rovněž do ideální sestavy turnaje, kde co do národností byly zastoupeny Španělsko a Německo po dvou hráčích, jednoho zástupce měli Chorvaté, Francouzi a Island. Nejlepším obranářem byl vyhlášen domácí Laeso Christensen, nejvíce branek zaznamenal Švýcar Lenny Rubin. Švýcarský celek, kterému na místě pomáhal s přípravou brankářů Michal Barda, skončil na 9. příčce.




ALL STAR TÝM TURNAJE

„Utkání turnaje především ukázaly, že změny pravidel opravdu nabízejí velkou škálu nových herních variant, a zdá se mi, že díky tomu padá více branek. Osobně jsem byl překvapený, jak turnaj zvládli  Němci, které známe dobře z před dvou let, a kteří výrazně obměnili kádr. Když už ale došli do finále, věřil jsem jim více než Španělům. Na druhou stranu Španělé po celý turnaj ukazovali svoji kvalitu, takže titul je ve správných rukách. Určitě se mi hodně líbíly výkony Francie, na domácích pak bylo znát jaký je rozdíl mezi základní sestavou, i jak je v této kategorii ještě výkonnost klíčových hráčů nestabilní. S Nory jim kvůli netradiční sestavě utekl úvod a jinak systematická hra připomínala chaos. První prohra s Nory poslala do boje v nižších patrech Nizozemce, kterým ve vzájemné bilanci s Nory a Dány chybělo opravdu málo k postupu mezi osm nejlepších. Ale asi se jim vrátilo to, jak dokázali těsně postoupit na mistrovství přes náš tým, byť jsme je porazili o šest branek. To naše nezvládnuté utkání s Rakušany na úvod kvalifikace stále mrzí.“


Michal Tonar, trenér české juniorské reprezentace o právě skončeném ME


VÝSLEDKY, TABULKY TURNAJE





Nábor

Hledáme děvčata a chlapce

ročníky 2011 a mladší

Přijďte mezi nás!!!


Aktuální články

Vangl Cup – ŽELVA 2024 je minulostí

Mladší žákyně ...

Vangl Cup starších žákyní přinesl bronzovou radost domácích

Starší žákyně ...

Vangl Cup - ŽELVA 2024

Mladší žákyně ...