Lenka Hájková | | Žačky | Žačky - házenkářský desetiboj | Úspěchy

Mladší žákyně dovezly stříbro z finálového turnaje házenkářského desetiboje 2021/2022

Mladší žákyně ...

V pátek 3. 6. 2022 odjelo družstvo mladších žákyní na „Finále v házenkářském desetiboji 2021/2022“. Tato akce je neoficiálním mistrovstvím ČR v házenkářském desetiboji, která se letos konala v daleké Plzni, kam se sjelo 6 nejlepších dívčích týmů z celé České republiky – Sokol Velké Meziříčí, Sokol Poruba, HC Milevsko, DHC Slavia Praha, HK Ivančice a domácí DHC Plzeň. Pro kategorii mladších žákyní je vítězství na této akci tím nejvyšším cílem, kterého mohou dosáhnout.

Družstva se mezi sebou utkávají v 5 dovednostních (hod do dálky, skok z místa, rychlý běh 2x15m, střelba na přesnost, překážková dráha) a 4 herních disciplínách (osobní obrana, shot-outy, hra a aktivita), které se hodnotí samostatně, kdy vítěz každé z disciplín vždy získává 6 bodů, druhý 5 bodů atd. Poslední disciplínou je pak fair-play, která se ale do celkového pořadí nepočítá. V každé z dovednostních disciplín pak boduje vždy 10 nejlepších hráček družstva (ze 14 zúčastněných), jejichž výkony se sčítají.

Na začátek desetiboje čekaly všechna družstva disciplíny hod do dálky a skok snožmo. V obou disciplínách předvedly ivančické házenkářky skvělé výkony a obsadily v nich druhé místo za suverénními domácími děvčaty. Následovala první série utkání, kdy hned na úvod nám los přisoudil nejtěžšího možného soupeře, děvčata z DHC Plzeň. Všechna utkání desetiboje se skládají ze tří částí, nejprve se 10 minut hraje osobní obrana, následují shot-outy a na závěr se hraje 20 minut utkání v házené bez omezení. Plzeňská děvčata neponechala nic náhodě a ve všech třech částech zvítězila. Ivančické házenkářky však podaly velmi dobrý výkon a především ve třetí části držely se soupeřkami krok po celých 20 minut a prohrály „pouze“ 8:10.

Druhý soutěžní den začínal rychlým během na 2 x 15 metrů. I tady trenéry ivančické házenkářky mile překvapily, a i přesto, že obsadily 4. místo, bylo vidět opět zlepšení oproti výkonům, které děvčata předvedla v kvalifikaci. Po této disciplíně následovala v hale série 9 utkání, kdy naše házenkářky nastoupily postupně proti Velkému Meziříčí, Milevsku a Porubě. V utkání s Velkým Meziříčím jsme si se soupeřkami poradily, jak v osobní obraně, shot-outech i klasické házené. Vítězství to nebyla výsledkově nijak výrazná, ale i to nám stačilo k důležitým bodům do výsledkových tabulek. Následovalo utkání proti Milevsku, které našim děvčatům absolutně nevyšlo. Soupeřky jsme přehrály v osobní obraně, ale to bylo z naší strany vše. V běžné házené jsme brzy na soupeřky ztrácely 4 branky a výkonem, který byl ospalý a nekolektivní, se na výsledku utkání již nic nezměnilo. Po 3 hodinové přestávce a krátké promluvě s trenérem se na palubovce představilo úplně jiné družstvo. Prohra v shot-outech nás příliš netrápila, tato disciplína patřila po celý desetiboj k našim nejslabším. Zmínit však musím výkon jak v osobní obraně, tak v klasické házené. Děvčata za 30 minut předvedla na hřišti soustředěný, kolektivní a bojovný výkon, který od nich očekáváme celou sezónu. Soupeřky v obou částech utkání brzy prohrávaly a my jsme si pohodlně uhlídaly výsledek, který nám umožnil prostřídat všechny hráčky na lavičce a do aktivity jsme získaly neuvěřitelných 10 bodů ze 14 možných (aktivita = kolik různých hráček vsítí branku během osobní obrany a normální hry, tolik družstvo získá bodů do této disciplíny). Na závěr dlouhého sobotního dne nás čekala ještě jedna disciplína – hod na přesnost. V této disciplíně jsme skončily na pěkném 3. místě.

Nedělní program začínal poslední dovednostní disciplínou, kterou byl překážkový běh. Každý trenér umístí jednu překážku, nikdy tak předem není jasné, jak dráha bude vypadat, navíc za špatné zdolání překážky jsou časové penalizace. Jedná se tak o dost nepředvídatelnou disciplínu. Ivančická děvčata, tak jak po celý víkend, plnila přesně pokyny trenérů a obsadila výborné 3. místo. Začínalo tak být jasné, že v posledním utkání proti Slavii Praha budeme bojovat o medaile a trenéři tajně doufali, že děvčata znovu předvedou výkon jako v utkání proti Porubě. A přání trenérů byla vyslyšena! Děvčata zaslouženě zvítězila v osobní obraně i hře. Díky zisku 42 bodů ze všech disciplín si ivančické házenkářky odvezly stříbrné medaile. Gratulace patří i zlatým medailistkám z DHC Plzeň, které neměly soupeře a zcela jasně a zaslouženě ovládly desetiboj se ziskem plného počtu 60 bodů.

Všechna děvčata zaslouží obrovskou pochvalu za předvedené výkony ve všech disciplínách. Jen škoda, že teď už následuje zasloužený odpočinek, protože výkony z posledních dvou utkání byly skvělé a všichni doufáme, že na ně děvčata v září naváží!

Náš klub si z Plzně odvezl i několik individuálních ocenění. Skok snožmo vyhrála výkonem 229 cm Viktorie Hrdá. Překážkovou dráhu vyhrála v čase 13:08 s Kristina Feithová. Do Allstars týmu se dostaly jako levá spojka Viktorie Hrdá a jako pivot Denisa Čožíková.

Jmenovitě se finálového turnaje zúčastnily: Jana Burešová – Kristýna Bao Ngoc Do, Ellen Koptíková, Jessica Bubeníková, Žaneta Brychová, Simona Evstafeva, Vanessa Holá, Tereza Kabelková, Kristina Feithová, Karolína Čožíková, Denisa Čožíková, Viktorie Hrdá, Zuzana Šachrová a Justýna Robotková.

K družstvu v sezóně 2021/2022 patří i náhradnice (finále se může zúčastnit pouze 14 hráček) Petra Nováková a Emma Kudláčková.

Do Plzně doprovázel děvčata realizační tým ve složení Petr Svoboda, Lenka Hájková a Richard Holý.


DĚVČATA, DĚKUJEME ZA SKVĚLOU REPREZENTACI A GRATULUJEME KE STŘÍBRNÝM MEDAILÍM!!!












Nábor

Hledáme děvčata a chlapce

ročníky 2011 a mladší

Přijďte mezi nás!!!


Aktuální články

Vangl Cup – ŽELVA 2024 je minulostí

Mladší žákyně ...

Vangl Cup starších žákyní přinesl bronzovou radost domácích

Starší žákyně ...

Vangl Cup - ŽELVA 2024

Mladší žákyně ...